Hur ”Visor mot målet” kom till.

 

Efter att för några år sedan ha sjungit i en kyrka i Norrland blev jag efteråt ombedd att göra en CD som skulle säljas till förmån för Erik Edins Insamlingsstiftelse, som arbetar med rehabilitering av alkohol- och drogmissbrukare i kristen regi. Det var nu 33 år sedan jag gjorde en inspelning senast. Min ambition i livet har varit att bli en så bra röstpedagog som möjligt och att sjunga själv en andrahandsfråga. Min grundutbildning var kyrkosångarens.

Då fick jag idén att plocka samman andliga visor från hela den tid jag varit verksam som sångare, dvs ca 55 år, och det visade sig vara en besvärlig uppgift. Inte för att det saknades sånger utan för att det fanns så många. Tusentals. Jag ville helst inte använda de mest kända och tolkats så fint av många artister t ex ”Jag har hört om en stad, Ovan där eller Blott en dag”. Min övertygelse är att det finns många sånger som skulle bli lika älskade om de nådde fram till en bredare publik.

 

På ganska underliga vägar fick jag kontakt med Skåneton i Fjärdingslöv, Trelleborgs kommun och producenten Jack Juell. De ställde sig villiga att producera materialet fastän det inte alls var den sorts musik man vanligtvis arbetade med. Vi kom att få en mycket rolig och inspirerande tid tillsammans för vilket jag är mycket tacksam.

 

På skivan finns Erik Eijels ”Den röda stugan” som sjungits av Lapp-Lisa. Jag har fortfarande originalnoter tryckta i min födelsestad Sundsvall 1947. Den beskriver precis min uppväxtmiljö och även om man idag kanske sätter töntstämpel på den sortens sånger så är det likväl en del av vårt gemensamma kulturarv. ”Jag länge väntat på bud om våren” är en av de många andliga visor som ingen idag vet vem som skrev. Mig har den i alla fall följt så länge jag minns – och det är lång tid. ”Vem kan läka hjärtesåren” Skrevs av John Appelberg 1893 till en tysk folkmelodi. Frälsningsarméns högkvarter har copyright på sången från samma år. Den lever och sjungs fortfarande i många kristna samfund. Nils F Nygren, denne begåvade och genuint evangeliske poet är representerad med ”Gör något Herre” och  ”Johan Petter kommer till paradis”. Han finns inte längre hos oss men hans visor kommer att leva vidare. Som exempel på senare tids visor tog jag med Per Harlings

”I en värld full av kosmiska under”. En sång som verkligen gått  till mitt hjärta.

 

Jag förbehöll mig rätten att sälja den här CD:n till förmån för olika verksamheter som ligger mig nära. Hela behållningen av försäljningen går alltså till, förutom EE-Stiftelsen, också till Frälsningsarméns kår i Ystad. Vart överskottet går beror på var man väljer att köpa skivan.

 

Min önskan är att sångerna ska bli till glädje för några. 

 

Alvar Edin